Μετά τη συνέντευξη Τύπου, η υπουργός συμμετείχε σε συζήτηση με τους προέδρους των εμπορικών συλλόγων της Δυτικής Μακεδονίας. Εκεί, της τέθηκαν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), οι οποίες έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις τοπικές επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτά τα κονδύλια για την ενίσχυση της απασχόλησης και την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Οι πρόεδροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος και την απουσία ενημέρωσης, ζητώντας από την υπουργό να δεσμευτεί για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών προς το κράτος.
Επιπλέον, έντονος ήταν ο προβληματισμός για την τεκμαρτή φορολογία των επιχειρήσεων, με τους εκπροσώπους των συλλόγων να επισημαίνουν ότι το υπάρχον σύστημα επιβαρύνει δυσανάλογα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως σε μια περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία που αντιμετωπίζει ήδη οικονομικές προκλήσεις λόγω της απολιγνιτοποίησης και της περιορισμένης αγοραστικής κίνησης. Τόνισαν ότι η τεκμαρτή φορολογία, όπως εφαρμόζεται, δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες κερδοφορίας και συχνά οδηγεί σε αδικίες, απαιτώντας από την υπουργό να εξετάσει την αναθεώρησή της ή την εισαγωγή ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής.
Η υπουργός φάνηκε να ακούει προσεκτικά τις ανησυχίες, υποσχέθηκε να εξετάσει τα ζητήματα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και δεσμεύτηκε για περαιτέρω διάλογο με τους εκπροσώπους της Δυτικής Μακεδονίας. Ωστόσο, οι πρόεδροι των συλλόγων εξέφρασαν επιφυλακτικότητα, περιμένοντας να δουν απτά αποτελέσματα και όχι μόνο προθέσεις, ενώ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για λύσεις που θα στηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαρτίου στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας η ημερίδα που διοργάνωσε η επιτροπή παιδείας του Δήμου Βοΐου και ο πρόεδρος Ζαγκουντίνος Δημήτριος με θέμα «Παιδιά και Οθόνες: Τις χρησιμοποιώ ή με χρησιμοποιούν;».
Η εκδήλωση φιλοξένησε δύο εξαιρετικές ομιλήτριες, τις ψυχολόγους Πέρη Καλαμαρά και Ελένη Αθανασίου, οι οποίες ανέπτυξαν με εμπεριστατωμένο τρόπο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη σχέση των παιδιών με τις οθόνες.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα, οι επιπτώσεις του στην καθημερινότητα και οι αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής του.
Το κοινό συμμετείχε ενεργά, εκφράζοντας τις απορίες του και λαμβάνοντας χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση αυτού του σύγχρονου φαινομένου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ώττας Νίκος και Βερβερούδη Άννα, καθώς και ο Αλεξανδρής Βασίλης προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης.
Στο βίντεο ο χαιρετισμός του προέδρου Δημήτρη Ζαγκουντίνου
Την Βασιλόπιτα για τη νέα χρονιά έκοψε ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας το βράδυ του Σαββάτου στην ταβέρνα η Φούρκα.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Ζαγκουντίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λυσσαρίδης και το μέλος του ΕΒΕ Κοζάνης Κώστας Κατσαούνης.
Δυστυχώς όλο και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν διάφορες διατροφικές αλλεργίες. Τα παιδιά αυτά ακολουθούν ειδική διατροφή, η οποία θέλει προσοχή. Κι ενώ φτάνει η μέρα της ονομαστικής εορτής ή των γενεθλίων των παιδιών μας, θέλοντας πάντα καλοπροαίρετα να κεράσουμε τα παιδάκια στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο ξεχνάμε αυτά τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να απολάυσουν το κέρασμα που με τόση αγάπη έχουμε ετοιμάσει. Τελευταία παρατηρούμε όλο και περισσότερες μανούλες να στέλνουν στο σχολείο υγιεινά κεράσματα όπως φρούτα, πρωινό ή φυσικούς χυμούς. Ωραία αυτά αλλά δεν γνωρίζουμε ποτέ στα σίγουρα αν ένα παιδάκι έχει αλλεργία σε συγκεκριμένα φρούτα ή συγκεκριμένο τύπο ψωμιού. Η λύση λοιπόν που προτείνουμε είναι τα κεράσματα να είναι μη φαγώσιμα. Δηλαδή αποκλείουμε κάθε είδος φαγητού. Επιλέγουμε δωράκι που όλα τα παιδιά μπορούν λαμβάνοντας το να χαρούν το ίδιο. Έτσι και το παιδί μας θα έχει την τιμητική του κερνώντας κάτι τους φίλους του και είμαστε χωρίς το άγχος ότι θα αφήσουμε δυσαρεστημένο κάποιο παιδί.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης προς την πολιτική. Αυτή η απογοήτευση έχει ενταθεί κατά μεγάλο βαθμό και από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο βέβαια αφορά τη νέα γενιά, που μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει δει τα όνειρά της να διαλύονται.
Οι νέοι και οι νέες όχι απλώς απομακρύνονται από την πολιτική, αλλά αντιμετωπίζουν γενικώς με αποστροφή το πολιτικό σύστημα. Αισθάνονται ότι δεν υπάρχει χώρος για την έκφραση των απόψεών τους μέσα στο υπάρχον πολιτικό πλαίσιο. Αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς η νέα γενιά αποτελεί το μέλλον της κοινωνίας μας.
Ωστόσο, υπάρχει μια λύση στον ορίζοντα. Μια αρχή ώστε να αντιμετωπιστεί αυτήν η κατάσταση είναι η σύσταση ενός Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Το εν λόγω συμβούλιο θα έχει ως στόχο να ενσωματώσει τους νέους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, να δημιουργήσει τοπικές στρατηγικές για τη νεολαία και να προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.
Η συμμετοχή των νέων σε αυτό το συμβούλιο θα ενθαρρύνει και θα καλλιεργήσει τον διάλογο και την κριτική σκέψη και δράση σε πολλούς τομείς. Επίσης, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης των νέων, ανοίγοντας έναν δρόμο προς την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία και την πολιτική καθώς η φωνή τους θα εισακούγεται στα δημοτικά συμβούλια του δήμου.
Στο δήμο μας εξαιτίας των πολύ μεγάλων αποστάσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας θα είναι και ένας τρόπος ώστε να έρθουν πιο κοντά και να ενωθούν οι νέοι από όλες τις γωνιές της περιοχής μας. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στο συμβούλιο και οι ετεροδημότες (νέοι του δήμου μας που διαμένουν σε άλλες περιοχές) ώστε να ασχολούνται με τα θέματα που αφορούν τον τόπο μας, ακόμα και εξ αποστάσεως. Έτσι, θα καλλιεργηθεί ένα πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ των νέων δημοτών μας, που είναι και το μέλλον του τόπου μας.
Μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, οι νέοι καταφέρνουν να έχουν πλέον φωνή στην λήψη αποφάσεων, να εισακούγονται οι απόψεις και τα προβλήματά τους, και φυσικά να ζητούν και να διεκδικούν, χτίζοντας έτσι τα θεμέλια για το μέλλον του δήμου μας, το δικό τους μέλλον!
Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της αποστροφής από την πολιτική, καθώς επίσης και ένας τρόπος να ανακτηθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα, με την ενεργή συμμετοχή τους σε αυτό.
Διαδικασία Σύστασης Δημοτικού Συμβουλίου Νέων:
Στην Ελλάδα, η διαδικασία σύστασης Δημοτικού Συμβουλίου Νέων (ΔΣΝ) ορίζεται από το νομικό πλαίσιο και τις κανονιστικές διατάξεις της χώρας. Εδώ είναι μια γενική επισκόπηση της διαδικασίας σύστασης ενός ΔΣΝ στην Ελλάδα:
1. Συγκέντρωση Ενδιαφερομένων: Η διαδικασία ξεκινά με τη συγκέντρωση ενδιαφερομένων νέων πολιτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ΔΣΝ. Αυτοί οι νέοι πρέπει να είναι κάτοικοι της συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας.
2. Σύνταξη Πρότασης: Οι ενδιαφερόμενοι νέοι συντάσσουν μια πρόταση για τη σύσταση του ΔΣΝ. Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει τους σκοπούς, τη δομή, τον τρόπο λειτουργίας και τους στόχους του ΔΣΝ.
3. Υποβολή της Πρότασης: Η πρόταση υποβάλλεται στο Δημοτικό Συμβούλιο της συγκεκριμένης πόλης ή δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξετάζει την πρόταση και αποφασίζει εάν θα εγκριθεί.
4. Σύσταση του ΔΣΝ: Εάν η πρόταση εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, προχωρείτε στη σύσταση του ΔΣΝ. Αυτό περιλαμβάνει την επιλογή μελών του ΔΣΝ, τη δημιουργία του κανονισμού λειτουργίας και άλλες λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία του συμβουλίου.
5. Λειτουργία του ΔΣΝ: Το ΔΣΝ λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό του και συμμετέχει σε δράσεις και προγράμματα που αφορούν τη νεολαία και την τοπική κοινότητα. Τα μέλη του ΔΣΝ εκλέγονται ή διορίζονται για ένα συγκεκριμένο διάστημα, και συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές για την υλοποίηση των έργων και των πρωτοβουλιών τους.
Ζαγκουντίνος Δημήτριος.
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό: «Δύναμη Επανεκκίνησης» – Χρήστος Ζευκλής.
Ένας από τους βασικούς στόχους του συνδυασμού μας, είναι η επίλυση των προβλημάτων των δημοτών μας. Για το σκοπό αυτό προτείνω, τη δημιουργία μιας νέας δημοτικής υπηρεσίας «Το Γραφείο του Δημότη», ο ρόλος του οποίου θα είναι να λαμβάνει, να προωθεί και να ενημερώνει άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων των δημοτών.
Παράλληλα με την γραμμή δημότη, η οποία λειτουργεί άψογα τα τελευταία χρόνια, προτείνω την ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας «mobile app». Που θα προσφέρει στους δημότες, την δυνατότητα μέσω δωρεάν εφαρμογής στο κινητό τους, με εύκολο τρόπο να στέλνουν τα αιτήματα τους για τυχόν προβλήματα, αλλά και προτάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στο δήμο.
Ο τρόπος λειτουργίας της εφαρμογής θα είναι ως εξής :
Ανοίγοντας την εφαρμογή επιλέγουμε τοποθεσία.
Επιλέγουμε κατηγορία αιτήματος.
Προσθέτουμε προαιρετικά φωτογραφία.
Κάνουμε αποστολή του αιτήματος στον δήμο.
Μετά την υποβολή του αιτήματος, το «γραφείο του δημότη» καταχωρεί και αναλαμβάνει την διασύνδεση των αιτημάτων με την αντίστοιχη υπηρεσία του δήμου. Μετά την διεκπεραίωση του αιτήματος – προβλήματος, γίνεται η ενημέρωση του δημότη, μέσω της εφαρμογής. Επίσης ο δημότης θα μπορεί να λαμβάνει με τη συγκατάθεση του ενημέρωση για θέματα καθημερινότητας, π.χ. διακοπή υδροδότησης, ασφαλτοστρώσεις αλλά και αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις